Thursday, June 23, 2016

Whisperer


Wey bulan puase ni betul ke syaitan kene rantai?

"Aah yelah. Kan ade dalam hadis?"

Ye ke? Habis tu nape ade je kes rompak, kes samun, zina, clubbing, hisap rokok, ngepong awek, minum arak etc? Bukan ke sebab hasutan setan ke?

"Ha. Tu bukan sebab setan. Tu sume datang dari diri sendiri. Setan dalam diri. Nafsu."

Nafsu? Setan dalam diri? Apekebendanye konfius bak ang.

"Bila datang bulan puasa, setan semua dirantai. Diikat. Yang tinggal dalam diri manusia adalah akal dan nafsunya sahaja. Setan tak boleh nak hasut, tak boleh nak influence dah. Yg tinggal nafsunya semata. Nafsu ini hanya boleh ditundukkan jika manusia berpuasa dengan ikhlas dan betul2 mengharapkan redha Allah swt. Nafsu yg mutmainnah. Tak buat menda haram tak tengok mende haram. Tapi, disebabkan banyak manusia yg nafsunya sudah ditempa dengan berbagai bentuk kejahatan dan kemaksiatan even sebelum masuk bulan ramadhan lagi, nafsu yg sama terbawa2 ke bulan puase ni. Bila akal ditenggelami nafsu makanya timbul la macam2 insiden jenayah walaupun di bulan puase. So, by default or by right, memang bukan salah setan dah la dalam case nie. Kiranya tu semua salah manusia tu sendiri. Ade paham?"

Angguk-angguk. Tanda setuju.

The moment of terror when you realize it's not Satan who nudge you into doing bad deeds in ramadhan, it's actually YOU yourself.

Syaitan itu bukan sahaja di kalangan jin. Malahan syaitan juga ada dari kalangan manusia. Tahukah kamu maksud syaitan itu ialah apa2 yg menjauhkan diri kamu dari berbuat kebaikan?

When, for instance, you ask a friend to go to the mosque with you then he said,

"Tak payah lah bajet alim pegi masjid. Ade tournament DOTA malam ni."

So your friend could be a satan. Gahaha.. lols.

Fikir fikirkan......





my whisperer

No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers