Monday, October 10, 2016

Review Buku Gajah Yang Hilang




Gajah?




Hm...



Last 2 weeks aku beli buku Haruki Murakami kat Chowrasta Penang. Saje nak tambah koleksi. The Elephant Vanishes ngan Undergound. Underground tak baca lagi. Yg gajah hilang tu aku da baca. Komen aku? Honestly?



Tak best. 




Hahahha. Sebab dia himpunan cite pendek yg tak ada kaitan pun antara satu sama lain. Er wait. Ada la kaitan sikit. An iota of connection. Lols. Chapter 1 pasal pompuan tu hilang kucing, kucing dia nama Noboru Watanabe sempena nama adik dia sebab kucing tu perangai macam adik laki dia (lol). Pastu watak Noboru Watanabe diceritakan kembali sebagai suami kepada perempuan satu ni. Nama pun tak bagi, susah aku nak cerite. Grrr.




Abang ipar Watanabe ni tak berapa gemor ngan Watanabe. Konon protective kat adik. Padahal social life dia hancur. Lols. Banyak rosakkan pompuan. Hmm... Kemudian Watanabe ni muncul balik masa Chapter akhir di mana dia kerja as penjaga kandang gajah ketika umurnya 63 tahun. Tak de plak cite pasal isteri dia ke abang ipar dia. Yang peliknya gajah jagaan dia hilang. Vanishes into thin air. Tu je lah. Tapi as a whole cite dia boring ah bagi aku. But sleek enough to make the last chapter as the working novel title. Semangat aku baca nak cari mana gajah yg hilang tu. Last2 baru jumpa kat last pages WTF???! Wicked Murakami. 







hm kat sini rupenye gajah tu menghilang lols.





The one and only story yang aku paling suka ialah kisah boxer Ozawa ngan budak bijak Aoki. Kisah rivalry budak sekolah menengah. Kan best kalau Murakami bleh buat one whole novel about that. Huhu. Ozawa budak low-profile, bese2 je result - average. Aoki budak bijak, popular, tapi munafik. Dia tak leh terima yang Ozawa dapat markah paling tinggi untuk paper English. Even cikgu dan kawan2 dia tak sangka Ozawa bleh surpass Aoki. Satu kelas terkesima. Dek kerana tak puah hati, Aoki spread rumours yg si Ozawa tu meniru utk dapat highest mark. Jahat nak mampus Aoki. Busuk hati sungguh. Sila meninggal (bak kata Lukman Podolski). Ozawa memang tak puas hati la kene fitnah lalu dia confront si Aoki and tumbuk dia sedebuk, Orang dahla pandai boxing kau cari pasal ngan dia apehal. Kan dah kena. Hahahaha. Aoki tak balas, dia diam je. Ingat diam sedar diri rupanya jahat lagi and merancang sesuatu. And at the end, si Ozawa yg kene siasat ngan polis sebab dia dituduh kononnya jadi punca sorang budak laki skool dorang mati akibat kene pukul ngan someone kat skul lalu nekad bunuh diri akibat stress. Padahal bukan dia yg buli budak tu, senior dorang yg pesalahnya. Si Aoki la kot yang spread rumors kali kedua yg Ozawa could  be the reason as to the bullying case just because he learnt boxing. Jahat budak tu. 


Revenge is a dish best served cold.


mungkin itulah yg dipikirkan Aoki dalam hati masa kene tumbuk. Tapi jahat la si Aoki. Otak bijak tapi cunning. Jangan jadi macam Aoki please.





In the end, Kafka on the Shore gak best. No wonder termasuk dalam top 3 novel Haruki Murakami. 

No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers